This is a free Purot.net wiki
  • View:

Google+ ja Facebook

Genre

Yhteisöllinen työskentely

Yleistä

Google+ on suurimmalle osalle varmasti tuttu, mutta lyhyesti avattuna kyse on sosiaalisen median työkalusta, joka valtaosalla käyttäjistä on viihdekäytössä. Palveluun siis rekisteröidytään omalla nimella ja muodostetaan vaikkapa oma pienryhmä ja sitten vaihdetaan ajatuksia muiden kanssa.

Facebook ei esittelyjä tarvitse. Näkökulma tässä onkin siinä, miten hyödyntää Googleplussaa ja Feseä opetuksessa.

Soveltuvuus

Google+ ja Facebook sopivat mainiosti laajempien keskustelua vaativien tehtävänantojen työstöön pienryhmissä. Google+:n käyttöliittymä tukee keskustelua paremmin kuin Facebook, sillä otsakkeita on helpompi selailla ja omiin suljettuihin verkostoihin voi avata keskustelusivuja aihekohtaisesti. Olen käyttänyt tätä esimerkiksi verkko-opiskelussa työstöalustana: Opiskelijoille on annettu aihe, josta täytyy keskustella ja kehitellä vaikkapa tehtävän suoritusmuoto. Myös lähdekirjoista keskusteleminen onnistuu hyvin tai vaikkapa mediaseurantatehtävien purku. Etuna Google+:ssa on se, että rekisteröitynyt käyttäjä saa käyttöönsä samalla vaivalla muut Google palvelut Drivesta Docsiin, joten yhteisöllinen kirjoittaminen, esitysten laatiminen tai lukujen ynnääminenkin luontuu helposti.

Facebookin etuna taas on se, että melkein kaikki opiskelijat ovat siellä joka tapauksessa ja viestit sinkoilevat kännykkäänkin ilman viivettä. Facebookin kautta opiskelijoiden tulee siis nopeammin annettua lyhyitä kommentteja ja siellä saa vastakaikua ajatuksiinsa ilman odottelua. Facebookissa on helpohkoa toteuttaa myös yleisökyselyitä ja tiedonhakua omien verkostojensa sisällä.

Haasteita

Mikäli opiskelija ei ole aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä, voi kynnys uuden palvelun käyttöönottoon olla jonkinmoinen. Työskentelyä on myös sitouduttava seuraamaan, muuten alusta ei toimi.   Monia myös tökkii ”yksityisen” sekoittaminen työhön tai opiskeluun.

Lisätietoja

Palvelut ovat maksuttomia, mutta vaativat rekisteröitymisen. 

Google+:n hyödynnettävyys opetuksessa

Facebookin hyödynnettävyys opetuksessa

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username