This is a free Purot.net wiki
  • View:

Bitstrips for schools

Genre:

Sarjakuva, kuvatarina, kuvitus

Yleistä:

Tässä yhteydessä voisi keskustella laajemminkin sarjakuvan käytöstä oppimisen tukena. Fokus on kuitenkin nyt tiettyyn sovellukseen, joka tarjoaa varsin monipuoliset puitteet sarjakuvan hyödyntämiseen opetuksen tukena.  

Bitstrips for schools on oppimistyökalu, jossa oppiminen tapahtuu sarjakuvan tekemisen kautta. Palvelu on täysin verkkopohjainen. Bitstripsissä on valmiina aihealueittain paljon erilaisia oppimistehtäviä ja omat tehtävänsä voi jättää muiden käytettäväksi. Palvelu toimii pähkinänkuoressa seuraavalla tavalla:
1) Opettaja kirjautuu käyttäjäksi ja perustaa virtuaaliluokan. Luokkaan kirjataan oikeat opiskelijat. Opettaja laatii oppimistehtävät.

2) Opiskelijoille annettaan osoite ja luokan tunnus, jolla he pääsevät virtuaaliluokkaan. Kukin valitsee oman nimensä luokan nimilistasta ja valitsee itselleen salasanan, jottei kukaan pääse tekemään toimintoja väärällä nimellä.
3) Opiskelijoille näkyy oppimistehtävät ohjeistuksineen. Palautetut tehtävät näkyvät opettajalla.
Bitstripsissä opiskelijan ei tarvitse piirtää mitään (ellei halua), vaan kaiken grafiikan saa käyttöönsä vedä-ja-pudota[1]- tekniikalla. Käytännössä sarjakuvia siis kootaan pienistä muokattavissa olevista palasista. Myös valokuvia voi halutessaan liittää kuvitukseen.
 

 

[1] Hyvin yleisesti käytetty tiedonsiirtotapa on niin sanottu Vedä ja Pudota (Drag and Drop) -tekniikka. DaD-tekniikassa nimensä mukaisesti aktivoidaan siirrettävä objekti ja vedetään se kohteen päälle. DaD-tekniikkaa voidaan käyttää kahdella tavalla. Lähde- ja kohdesovellus avataan rinnakkain, jonka jälkeen lähdesovelluksessa oleva objekti aktivoidaan ja raahataan hiiren vasen painike pohjassa kohdesovelluksen päälle. Toinen tapa on aktivoida lähdesovelluksesta siirrettävä objekti ja tarttua siihen hiirellä vasemman painikkeen avulla kiinni, jonka jälkeen vaihdetaan sovellusta Alt-Tab- näppäinyhdistelmällä ja päästetään hiiren vasemmasta painikkeesta irti (http://appro.mit.jyu.fi/doc/ohjelmistot2001/mko004.htm).  

Soveltuvuus

Sarjakuvan oppimissovellus ei siis aina tarvitse omaa piirtämistä ja värkkäämistä, voidaan käyttää olemassa olevia sarjakuvia tai helposti kasata uusia. Piirtäjille oma tekeminen on inspiroivaa. Sovellusmahdollisuuksia on lähes rajattomasti.  Itse olen käyttänyt Bitstripsiä esimerksi näyttelykävely -menetelmän[2] jatkeena ns. sarjakuvanäyttely –metodina. Siinä lopputuotoksen liitteenä on annetusta aiheesta laadittu sarjakuva, jonka esittely toimii keskustelun avauksena ja teorian havainnollistajana. Sarjakuvan käyttö on piristävää esimerkiksi hyvin teoreettisen aiheen (kuten esim. työnlainsäädäntö) tukena.

 Pedagogiset perustelut sarjakuvan käytölle ovat varsin laajat. Sen syvemmälle asiaan menemättä näen sarjakuvan toimivan yhtenä narratiivisen kerronnan kautta tapahtuvan identiteettityön välineenä (Heikkinen 2001, 33).

Sarjakuvaa voi käyttää tehtäväpalautuksen muotona. Sillä voi esim. jossain tapauksissa korvata kirjoitetun raportin.

 

[2] Näyttelykävely on visuaalisuuteen painottava ideointi- ja keskustelumenetelmä. Menetelmässä osallistujat jaetaan ryhmiin, joista kukin tekee teemaan liittyen tietystä näkökulmasta posterin. Ryhmät jaetaan aloituksen jälkeen uusiin ryhmiin, joissa jokaisessa on yksi edustaja kustakin alkuperäisestä ryhmästä. Ryhmät kiertävät kaikki posterit läpi, alkuperäisen posterin laatineen ryhmän edustaja esittelee posterin, ja tekee ryhmän ehdotusten mukaisesti parannuksia ja korjauksia.

Menetelmän haasteena on, että ryhmien määrän on oltava sama kuin ryhmien kokokin. Esimerkiksi 5 ryhmää, jokainen kooltaa 5 henkilöä, tai 6x6, yms. Jos jako ei mene tasan, voi joissain kiertävissä ryhmissä olla ylimääräisiä henkilöitä, mutta heidän roolinsa jatkotyöstössä jää vähäisemmäksi kuin muiden. (Wikipedia).

Haasteita

Palvelu on melko monipuolinen ja vaatii jonkin verran perehtymistä. Itse tutustuin ohjelmistoon muodostamalla luokan perheestäni ja laatimalle heille tehtäviä. Näin pääsin hyvin perille käyttöön liittyvistä vaiheista. Olen kohdannut joidenkin opiskelijoiden kohdalla varsin suurta teknologiavastaisuutta. Bitstripsin kaltaiset sovellukset saattavat aiheuttaa ahdistusta niissä, jotka kokevat teknologian pelottavana.

Lisätietoja

Ohjelmiston oppilaitoskäyttö on maksullista. Sovellukseen voi kuitenkin tutustua maksutta 30:n päivän ajan.

www.bitstripsforschools.com

Bitstrips for Schools

Sovelluksen hyödynnettävyys opetuksessa

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username