This is a free Purot.net wiki
  • View:

Esittely

Eräänä talvisenä päivänä opettajain keskusteluiden tuiskeessa nousi esiin ajatus avoimesta verkkotyökaluja ja ideoita sisältävästä foorumista, joka olisi yhteisvoimin päivitettävissä. Ajatus jäi muhimaan ja aloin koota listausta käytännöllisistä verkkopohjaisista sovelluksista, onhan opetuksen elävöittäminen erilaisin konstein ja menetelmin hauskaa, kiinnostavaa ja joskus jopa hyödyllistä. Melkeinpä mikä tahansa tavallisuudesta poikkeava metodi kiinnittää mielenkiinnon ja parantaa vastaanottavuutta. Etsin jatkuvasti uusia menetelmällisiä ja teknologisia sisältöjä työkalupakkeihini. Haluan avata yhden pakeistani verkosta löytyvien opetusta tukevien työkalujen osalta, jotta joku muukin voisi niistä ja hyötyä. Vastavuoroisesti odotan löytäväni ja kuulevani uusia tuoreita ideoita yhteisöllisen keskustelun kautta.

Olen liittänyt mukaan myös joitakin metodeita, jotka eivät ole internetpohjaisia sovelluksia, mutta joiden käyttö tai hyödynnettävyys liittyy vahvasti digimaailmaan. En pyri kategorisoimaan tai luokittelemaan työkaluja tai sovelluksia kovin tarkasti tässä vaiheessa. Mikäli näyttää siltä, että esimerkkien määrä kasvaa kovin suureksi, tulee tarkempi niputtaminen ajankohtaiseksi. Olen alkajaisiksi luonut viisi kategoriaa, joiden alle sovellukset asettuvat, toiset paremmin kuin toiset: 1. Visuaaliset työkalut, 2. Yhteisöllinen työskentely, 3. Opetuksen suunnittelu, 4. Mobiiliohjaaminen ja 5. Tiedonhallinta.  

Kovin suureen määrälliseen kattavuuteen en pyri, olen kerännyt tähän ainoastaan sovelluksia, joista on ollut minulle todellista hyötyä käytännössä ja jotka ovat osoittautuneet toimiviksi. Mukana on myös joitakin sovelluksia, joita en ole vielä koulinut ankarissa kenttäolosuhteissa kovinkaan laajasti, mutta näen niissä potentiaalia ja tulen niitä testaamaan opetuskäytössä heti oikean tilaisuuden koittaessa. Googlettamalla löytyy helposti useita sadan opetustyökalun listoja tai erilaisia esittelysivustoja, mutta niiden sisältöjen haravoiminen on varsin työlästä ja usein ne koostuvat joko varsin epärelevanteista työkaluista tai sitten itsestäänselvyyksistä.

Toiveeni on, että tätä sivustoa käytetään interaktiivisesti: Esiteltyjä sovelluksia voi kommentoida ja tuoda esiin omia käyttökokemuksia tai ideoita. Uusia sovelluksia voi vinkata minulle testattavaksi tai sitten lisätä sivuun omia arvioita.

Työkaluihin tutustuessa törmää satunnaisesti uusiin mielenkiintoisiin työkaluihin. Tälläkin hetkellä minulla on to do –listassa kymmenkunta mielenkiintoista sovellusta ja sivustoa odottamassa tutustumista. Koska uuden työkalun käyttöönotto kuitenkin vie jonkin verran aikaa, varsinkin jos sitä alkaa testailemaan elävien kokelaiden kanssa, tulee tämä mitä todennäköisemmin olemaan loputon taival, jota tehdään lähinnä silloin kun laadin uutta toteutus- tai tuntisuunnitelmaa ja pohdin pedagogisia keinoja.

Työkalujen esittely

Sovelluksen esittelyssä on aina viisi kohtaa:

  1. Genre, johon työkalu kuuluu. Tästä voi välittömästi katsoa, onko työkalu relevantti kyseessä olevaan tarpeeseen.
  2. Yleistä, jossa kerron vapaamuotoisesti millainen sovellus on kyseessä ja siihen liittyvistä tärkeimmistä ominaisuuksista ja käytettävyydestä
  3. Soveltuvuus –kohdassa pyrin tuomaan käytännön esimerkkien kautta esiin sen, miten olen sovellusta hyödyntänyt käytännössä tai miten sitä voi hyödyntää
  4. Haasteissa kerron jotain käytön ongelmakohdista
  5. Lisätietoihin laitan osoitteen, mahdolliset hintatiedot tai tekniset vaatimukset

Tällä jaottelulla halusin tehdä uuteen työkaluun tutustumisen mahdollisimman vaivattomaksi ja käytännönläheiseksi. Loppuun olen laittanut vielä mahdollisuuden arvioida toimivuutta. 

Olen avannut jokaista työkalua melko lailla yhtä laajasti. Joitakin sovelluksia on testaillut vain hyvin pintapuolisesti, jotkin ovat olleet käytössäni pidempään. Niitä, joita olen ehtinyt käyttää opetukseni tukena pidempään, olen kuvaillut hieman tarkemmin. Kaiken kaikkiaan olen esitellyt sovelluksia varsin vapaamuotoisesti ja rennosti pyrkien käyttäjälähtöiseen esittelyyn välttäen liian yksityiskohtaista tai teknistä kuvailua.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username